top of page

Hållbar vardag!

Uppdaterat: 1 maj 2023


Hållbarhet i vardagen - var ska man börja? Jag känner mig lätt överväldigad när jag försöker ta in hela spannet av miljöpåverkan jag & min familj har, och för att inte ge upp innan jag ens börjat så har vi tagit det i små steg. Vi funderade på vad som var viktigt för oss, och eftersom vi är väldigt matintresserade så kändes det rimligt att börja där - både för miljö och hälsa.


Här följer mina bästa tips för att äta mer miljömedvetet:


Ekologisk mat! Det finns massor av bra anledningar till att köpa ekologiska råvaror - Naturskyddsföreningen listar de viktigaste här - men den främsta är kanske för att det är så mycket godare. Det är stor skillnad på ägg och ägg, och har du väl bytt till ekologiska vill du aldrig gå tillbaka!

Närproducerad mat! Fördelarna med att köpa av lokala producenter är många - produkterna har inte färdats långt och man kan ha större förtroende för ursprung och metoder för hur maten hanteras. Två av mina favoriter är Gårdssällskapet för kött (vi har minskat vår köttkonsumtion drastiskt, men köper vi kött så är det härifrån) - de har flexibla lådor som man kan anpassa efter behov och allt är förpackat så att det är lätt att frysa in. För frukt och grönt beställer jag från Ekolådan - och helst Svenska Lådan som både är ekologisk, närproducerad och säsongsbunden.


Laga mat! Kanske lättare sagt än gjort om man inte är superintresserad, men här finns stora vinster att göra både hälsomässigt och miljömässigt. Alla halv- och helfabrikat består av mat som på ett eller flera sätt har processats och innehåller tillsatser som varken är bra för människa eller miljö. Tips! Det är superenkelt att göra egen majonnäs om man bara har en stavmixer, kolla här!


Mer vegetarisk mat! Det har väl knappast undgått någon att det finns mycket resurser att spara på att sluta eller kraftigt dra ner på att äta kött , och för oss har det varit en lång resa. Barnen har inte alltid varit så positiva till vegetarisk mat, men successivt har det blivit mer och mer accepterat till att också bli uppskattat. Här finns några bra recept att inspireras av!


Odla själv! Även om man inte har en stor trädgård finns det mycket man kan odla i ett soligt fönster eller på en balkong, till exempel gurka och tomat. Gott, billigt och lättodlat - man kan även odla på höjden! Har man större ytor kan man även odla morötter, potatis och zucchini, sätta bärbuskar (min favorit är björnbär!) och plantera äppelträd. Med två stora äppelträd har vi äpplen från augusti till januari - bara vi förvarar dom rätt!


...och till sist - börja med en liten förändring och bygg på allteftersom för att det inte ska kännas oöverstigligt, en vana i taget!



bottom of page